er-ef.net

News

14.12.2014.

Razvoj Opterećenja - u moje slobodno vrijeme i ovisno o njemu

Nažalost zbog situacije kakva je, manjak slobodnog vremena kojeg bi mogao posvetiti dubljem razvoju Opterećenja poput svih predloženih ideja: novi tipovi krovova, dimnjaka, stupova i sličnih većih zahvata, neće moći biti implementirane kako sada stvari stoje.
Dao sam sve od sebe pokušavajući to izbalansirati, no navedene želje bi zahtijevale višemjesečni konstantni rad na Opterećenjima što nažalost nije više otvorena mogućnost. Također, izuzetno je teško postalo raditi dva 120% posla istovremeno, pri čemu je samo jedan plaćen...

To nikako ne znači da novosti neće biti. Naprotiv, nova hrvatska EN 1991:2012 norma će biti kompletno ugrađena i to uskoro.
Opterećenje snijegom je u poodmaklom razvoju. Ostale želje, ideje i prijedlozi koji mi šaljete, a ne obuhvaćaju poveći redizajn aplikacije Opterećenja će također ići. Kao i korekcije i svi poslani bugovi...
Podržavam vas da i dalje šaljete vaše prijedloge, pa ćemo od slučaja do slučaja vidjeti što se može napraviti.
Greške aplikacije (nažalost i toga ima ponekad) će uvijek biti ispravljene. Čak i brže ukoliko mi u dijalogu greške ostavite kontakt e-mail da mi možete objasniti kako se greška desila - nekada je jako teško zaključiti pravi uzrok nastanka greške iz poslaneog dijaloga o grešci.

Opterećenja će se i dalje, kao i do sada, razvijati u moje slobodno vrijeme i ovisno o njemu.

15.07.2013.

Opterećenja v.2.5.0.0 - Ispis grafičkih shema

Uskoro će biti gotova nova verzija Opterećenja koja uključuje prikaz, ispis i spremanje grafičkih shema - jednu od najtraženijih mogućnosti od strane vas, korisnika, prema glasovima na stranici Prijedlozi i mailovima!
Tako da sada slobodno mogu reći da se s ovom nadogradnjom zaokružila jedna, meni osobno velika, cjelina.

Pokušao sam ne mijenjati sami izgled i način funkcioniranja Opterećenja. Sve sheme (stalno, snijeg i vjetar) možete pregledavati otvaranjem Analize opterećenja. Tamo možete odlučiti koje sheme želite prikazati/sakriti sa kvačicama na lijevoj strani prozora Analize opterećenja. Kompletna analiza opterećenja (tekst i sheme) se može ispisati, može se snimiti na disk u Word prepoznatljiv format te se čak može cijela ili pojedini dio mišem označiti te kopirati u Word ili neki sličan program.

Još mi je ostalo par manjih korekcija (temeljem diskusija i reakcija internog testiranja kod nekih pojedinaca koje još uvijek traje), te zatim slijedi priprema i pakiranje instalacijske procedure i to bi bilo to.

Svi zainteresirani za preuzimanje novih Opterećenja, novu verziju ćete moći preuzeti sa moje web stranice kroz koji dan - čim ispoliram još tih par sitnica, ali svakako prije nadolazećih ljetnih blagdana.
Također možete upotrebom opcije u programu 'Pomoć - Provjeri za novu verziju' biti obaviješteni o istoj kada ona bude dostupna.
Na web stranici ponovno je aktivan i RSS feed sa uvijek svježim novostima i sličnim (neki se možda sjećaju da je isti već i prije postojao, ali sam ga zbog raznih, tada nerješivih, problema morao ugasiti).

27.06.2013.

Opterećenja v.2.0.0.0

Konačno je s nama i nova verzija!

Od ove verzije izračun strogo po normi EN 1991!
Uz novi izračun također su izvršena i brojna poboljšanja u sistemu 'Undo/Redo'. Kompletan kod je revidiran te su uvedene brojne optimizacije i izmjene u načinu djelovanja...

27.01.2013.

Opterećenja v.1.4.0.0 - Snimanje i otvaranje .opt datoteka

Dugo se nisam javljao sa novostima jer sam uglavnom izbacivao "bug release" verzije i neke sitnije korekcije.

Upravo pakiram potpuno novu verziju Opterećenja v.1.4.0.0. - od novosti ima svega no ona najvažnija je da sam iznova napisao kompletan kod za snimanje i otvaranje datoteka (Ufff). To je bilo već duuuuugo na to-do listi no nekako sam se držao onoga: ne diraj ako radi.
E pa radilo je skoro(?!) kako treba. Jedan dio vas mi je tu i tamo slao izvješća o grešci koja su vezana uz otvaranje/snimanje .opt datoteka iz programa Opterećenja i slične problematike. Naravno da je i dalje ostala mogućnost otvaranja datoteke .opt snimljene starijim verzijama programa (no u tom kontekstu ovaj novi sistem ne funkcionira).

Neko naredno vrijeme ću ostaviti i prethodnu verziju Opterećenja na download stranici tek tako da se nađe dok ne budem popuno siguran da novi sistem funkcionira besprijekorno, a to mogu biti tek onda kada većina Vas ipak počne koristiti aplikaciju (različiti kompjuteri, različite instalacije, postavke...) - tako je to sa freeware programima :) .

Ono sto bi mene ovaj puta zanimalo je da obavezno probate snimiti neki file i u slučaju nekakve greške/nejasnoća da mi pošaljete izvješće o grešci (možda i sami file) koje će vam se prikazati u slučaju greške (ili kroz meni Pomoć možete uputiti prijedlog).
Također ima još nekih drugih izmjena, no to ostavljam vama korisnicima...

Pozdrav...

16.08.2011.

Osvježene aplikacije

Kratka obavijest korisnicima mojih aplikacija. Upravo sam izbacio najnoviji paket aplikacija osvježen za ispravke bugova prijavljenih u proteklom periodu s uključivo još par sitnijih korekcija koje ste predložili.

Korigirane aplikacije su trenutno u sljedećim verzijama:

Sve aplikacije možete direktno preuzeti sa stranice Downloads.

08.09.2010.

Opterećenja v.1.3.5.0 - Analiza opterećenja

U ovoj verziji Opterećenja pažnju sam posvetio na vaše želje sa liste Prijedloga. Jedna od dugo očekivanih želja koja je ujedno imala i najveći broj glasova na navedenoj listi bila je i mogućnost selekcije i ispisa Analize opterećenja
- dobili ste poboljšanu, redizajniranu, optimiziranu i korisnički orijentiranu novu Analizu opterećenja.

Dakle da krenem redom, glavna novost Opterećenja v.1.3.5.0 je redizajnirana Analiza opterećenja koja vam sada daje mogućnost odabira prikazanih podataka, omogućuje direktan ispis na printer i dr. S lijeve strane analize opterećenja nalaze se mogući dijelovi analize koje želite vidjeti prikazane - (ne)označavanjem kvačicom pojedine elemente možete uključiti odnosno isključiti. Postoje tri već predefinirana paketa označavanja, ali vi možete kreirati i trajno snimiti svoj paket označenih elemenata koji će se pamtiti i nakon gašenja programa.
Sistem selekcije prikaza je napravljen tako se s vremenom bude li potrebe može jednostavnije nadograđivati. Snimanje u .rtf te eventualna kasnija ručna obrada takvog dokumenta pomoću Microsoft Word-a™ je i dalje ostala kao moguća opcija. Moram napomenuti i da je omogućen upis lokacije predmetne građevine, projektanta i mjesta ispisa, od čega se posljednje dvoje može trajno snimiti s programom za svaku sljedeću upotrebu.

Na zahtjev nekoliko korisnika dodana je opcija unosa nagiba u postocima (%).
Kako sam i sam par puta u praksi od investitora znao dobiti podatak o nagibu krova izražen u postocima(?) mislim da ta mogućnost neće puno smetati (nije uvjet za izračun), ali za one rijetke slučajeve može dobro doći 'imati tu opciju pri ruci'. Prilikom pritiska na gumb '%' otvara se prozor gdje će se pojaviti polja za unos nagiba u postocima (%) sa već pretvorenim nagibima iz stupnjeva u postotke ako su stupnjevi bili prethodno upisani. Prilikom zatvaranja navedenog prozora upisani postotni nagibi se automatski konvertiraju u stupnjeve na glavnom prozoru i sa nagibom izraženim u stupnjevima se vrši daljnji izračun.

U prošloj verziji sam u instalaciju ugradio obaveznu provjeru za minimalnim zahtjevima pa moram reći da se ista pokazala vrlo uspješnom: potpuno su nestale sve greške koje su bile vezane uz nepostojeći, verzijom preniski ili krivo instalirani .NET, prenisku verziju Windowsa i slično.
Naravno bilo je i par neuspješnih instalacija (uglavnom korisnici sa ograničenim pravima na Windowsima), ali su se nakon kratke e-mail komunikacije i one uspješno riješile. Sada se konačno mogu koncentrirati na ispravljanje 'stvarnih' nedostataka i grešaka te prestati tražiti uzrok u lošim instalacijama koje nemaju veze s Opterećenjima, ali se kroz Opterećenja znaju izraziti - dosta toga je već i s ovom verzijom ispravljeno.

Između ostalih novosti i izmjena mogu još izdvojiti: mogućnost poništi/ponovi je proširena 'porukom' koja govori što se sve može poništiti/ponoviti s tim naredbama (aktivira se na prelazak mišem preko gumba); popis slojeva krovne konstrukcije je izmijenjen u generičke nazive materijala; brojne sitne korekcije i optimizacije u programskom kodu Opterećenja koju će osobito osjetiti oni sa 'jedno-jezgranim' procesorima i slabijim računalima itd.

26.06.2010.

Što želite vidjeti u sljedećim Opterećenjima?

Nedavno izdana Opterećenja sa punom verzijom 1.3.0.0 i dolazak ljetnih praznika će za sada razvoj na Opterećenjima usmjeriti na optimizaciju postojećeg koda, dodavanja nekih sitnijih novosti i izmjena te rješavanje zaprimljenih Izvještaja o grešci
- hvala svima na poslanim Izvještajima o grešci!

Uglavnom, kroz zadnjih par verzija nagomilale su se nove mogućnosti, otkrivene su neke nove/stare greške, ali sam se i sjetio nekih mogućih poboljšanja pa je sada došlo vrijeme da se sve to korigira, da se uvedu neke sitnice koje bi nekima mogle puno značiti i da se programski kod dodatno optimizira u pogledu brzine izvođenja (osobito na sporijim računalima) - optimizacije nikad dosta :)

Dok čekate izlazak nove verzije Opterećenja na stranici Prijedlozi dajte svoj glas(ove) za neku mogućnost ili predložite neku novu mogućnost koja bi Vas osobno najviše interesirala. U startu imate omogućeno desetak glasova - potrošite ih!
Da malo objasnim sistem stranice Prijedlozi i kako to funkcionira: U principu to je sistem koji omogućava vama da predložite nove ideje i da glasate za njih. Na taj način mogu ja relativno brzo vidjeti koje mogućnosti Vi stvarno želite vidjeti u Opterećenjima, a koje su tek u povojima za neke buduće daleke verzije. Dakle, prijedlozi više nisu međusobno izjednačeni prioritetom, već svaki za sebe dobiva na važnosti što ću ja svakako uzimati u obzir prilikom prioriteta ugradnje u Opterećenja. Na raspolaganju vam je desetak glasova za glasanje što je dovoljno za 3 top prijedloga ili više njih sa po 1 glasom. Glasove možete naknadno preraspoređivati po idejama. Kada se neki prijedlog ugradi u Opterećenja vama se oslobađaju dati glasovi za tu ideju i možete ih upotrijebiti dalje. Svi (uključujući i mene) mogu dodavati nove ideje neograničeno... Svaka ideja se može komentirati.
Dugo sam tražio neki sistem ili ideju kako da se zaprimaju novi prijedlozi (eng. Wish list), ali sa mogućnošću glasanja i prioriteta uz maksimalnu jednostavnost kako za korisnike tako i za mene. Mislim da sam konačno našao pravo rješenje - vrijeme će pokazati jesam li u pravu...

26.06.2010.

Opterećenja v.1.3.0.0 - Nova verzija!

Konačno je završen rad na još jednoj većoj nadogradnji Opterećenja
- dodana je baza sekundarnih nosača!

U prošlim verzijama je svaki sekundarni nosač bio predviđen kao pravokutni drveni što je donekle limitiralo navedenu mogućnost i tjeralo korisnike na upotrebu polja Ostalo i "ručno pogađanje" neke težine. Od ove verzije pa nadalje u detaljan odabir stalnog opterećenja je ugrađena baza osnovnih tipova sekundarnih nosača (čelični profili) te za neke tipove (drveni i betonski profili) mogućnost unosa proizvoljne dimenzije ovisno o nekim postavkama.
Ovisno o povratnim informacijama od strane korisnika vršit će se nadogradnje i/ili izmjene na postojećim i eventualno novim profilima u budućim verzijama - pišite mi što vam nedostaje u bazi sekundaraca!

Nadalje, instalacijska procedura je doživjela bitne izmjene u pogledu vrste operativnog sustava i njegovih update-ova. Drugim riječima, prilikom instalacije vrši se provjera da li računalo ima minimalne potrebne uvjete za pokretanje Opterećenja: minimalno Windows XP sa .NET 3.5sp1 ili većim, itd. Ukoliko Vaše računalo ne zadovoljava minimalne zahtjeve, instalacija bi trebala ponuditi automatsko preuzimanje i instalaciju nedostajućeg (jasno sve uz prisustvo interneta) te u pozitivnom slučaju nastaviti s instalacijom Opterećenja. Opterećenja se od ove verzije više neće moći instalirati na operativni sustav koji ne zadovoljava minimalne zahtjeve programa Opterećenja. Ukoliko pak želite sami kontrolirati instalaciju nedostajućih nadogradnji, prekinite instalaciju Opterećenja, instalirajte nedostajuće nadogradnje te nakon toga ponovno pokrenite instalaciju Opterećenja.
Ovaj potez je bio nužan zbog sve većeg broja bug-ova (rušenja programa) izazvanih nedostajućim nadogradnjama. Također se nadam da navedena vrsta instalacije neće uzrokovati probleme, ukoliko ipak bude slobodno me kontaktirajte na e-mail.

26.06.2010.

Odabir stalnog opterećenja (pokrov) i .NET Framework

Od početka razvoja Opterećenja odnosno od kada postoji mogućnost da mi korisnici šalju greške u radu Opterećenja, konstantno se ponavljala greška vezana uz odabir pokrova kod stalnog opterećenja. Nije bila česta (rijetki korisnici su je dobivali), uglavnom se javljala kod istih korisnika uzastopno, ali je izazivala trenutno rušenje programa.
Navedenu grešku sam kroz par verzija pokušavao riješiti, pokušavao je reproducirati na svakom kompjuteru kojeg sam se mogao dokopati, ali bezuspješno. Jednostavno je nisam mogao reproducirati da bih shvatio što je uzrok problema.
Konačno, nakon dužeg vremena sam došao u posjed jednog računala, instalirao Opterećenja da provjerim kako rade i desio se dugo očekivani ERROR uz obavezno rušenje Opterećenja! Koliko god sam taj tren bio sretan što sam konačno reproducirao grešku toliko je osjećaj bio suprotan jer u prvi tren nisam shvatio zašto se upravo sada desila greška. Nakon podužeg istraživanja saznao sam da je ona vezana isključivo uz Microsoftovu verziju .NET Framework-a koja je instalirana na računalu - odnosno onu koja nije instalirana, a trebala je biti. Dakle odnosila se na sve one korisnike koji nemaju naviku nadograđivati operativni sustav i pripadajuće mu dodatke.
Da se izbjegne rušenje programa Opterećenja prilikom rada s nekim njegovim dijelovima (kao npr: Q-detalji) potrebno je imati instaliran najnoviji update za .NET Framework, a to je .NET Framework 3.5 sp1. Ne moram ni reći da je ta nadogradnja besplatna i da je bez problema možete i zasebno skinuti sa sljedećeg linka.

Ukoliko niste sigurni da li imate .NET Framework instaliran "up-to-date" pokrenite gornji download i on će vam skinuti sa net-a samo ono što vam na kompjuteru nedostaje!!! Dakle ako netko ima samo .NET 2 skidati će se: 2sp2,3sp1,3.5sp1. Dok ako netko ima do .NET 3.5 skidati će se samo 3.5sp1...
Toplo preporučam instalaciju navedene nadogradnje jer bi vam mogao riješiti i neke probleme u radu s drugim programima.

UnDo/ReDo (poništi/ponovi)

U verziji Opterecenja v.1.1.0.0 prvi puta je predstavljena UnDo/ReDo mogućnost odnosno kako bi se to na hrvatskom zvalo poništi/ponovi (zvuči čudno, zar ne?).
Prije nego sam se upustio u izradu navedene mogućnosti trebalo je jako dobro razmisliti na koji način to implementirati u Opterećenja, a da ne troši puno resursa prilikom rada i ono najbitnije da je efikasno, dovoljno inteligentno i bez previše komplikacija. Kako su ideje padale na papir, broj mogućih rješenja se znatno povećavao i u jednom trenutku sam morao napraviti rez i odlučiti krenuti za jednim od rješenja koje je davalo optimalni omjer između: preciznosti izvedbe, trošenja resursa i jednostavnosti upotrebe. Ufff.

Ono što se činilo trivijalno za napraviti na kraju je ispalo kao veći zahvat u programu i oduzelo mi je poprilično vremena da se to izvede. Postalo mi jasno zašto svi programeri ovo 'izbjegavaju' implementirati u svoje programe, a da ne govorim da (nažalost) neki programi koje sam imao priliku vidjeti i raditi s njima to rade relativno površno što na kraju ostavlja te funkcije praktički neupotrebljivima. Moje mišljenje je da je ta mogućnost u nekim tipovima programa obavezna, a ne opcionalna. Zamislite AutoCAD bez UnDo/ReDo... Na kraju mogu samo reći da su povratne informacije od korisnika pozitivne što je i bio cilj iako mislim da ima još mjesta za poboljšanja, ali sve u svoje vrijeme...

22.06.2010.

Opterećenja v.1.0.0.0 - Nova verzija!

Najbitnija novost je ta da je snijeg konačno napravljen ispočetka i korektno po ENV normi što je bila jedina velika preostala stavka pa da se može dodjeliti puna verzija i da se program može smatrati više manje gotovim barem što se tiće osnovnih stvari.
Još će se neke stvari dodati kao što su slikice opterećenja, malo detaljniji vjetar na zid po ENV normi...

Par zamolbi:

  1. Usporediti rezultate programa sa Vašim ručnim rezultatima (osobito za snijeg) i javite mi povratnu informaciju o mogućim odstupanjima pa da utvrdimo da li je do programa ili do ručnog proračuna, a sve u cilju poboljšanja kvalitete programa. Možete koristi menu Pomoć-Pošalji grešku za to ili mi pošaljite mail ako Vam je tako lakše.
  2. Nekoliko korisnika mi je poslalo automatski kreirani izvještaj o grešci u programu u dijelu stalnh opterećenja. Greška je djelomično rješena jer nemam dovoljno informacija da je točno reproduciram na svom kompjuteru. Prvo da zahvalim dotičnima i drugima na slanju reporta o grešci jer pomoću takvih reporta se ispravilo puno sitnih bugova za koje nisam niti znao da postoje. Nadalje, ako Vam se i desi neka greška i izbaci Vam mogućnost slanja greške, probajte opisati svojim riječima u predviđeno polje što se dogodilo odnosno što ste i kojim redom ste napravili pa se program srušio. Nemogu naglasiti koliko to puno pomaže pri rješavanju bugova.
  3. Vaši prijedlozi, poboljšanja ili možda želite neku funkciju programa da se drugačije/bolje izvršava...?

21.06.2010.

Novosti i razvoj programa Opterećenja

Pozdrav svim budućim čitateljima, posjetiteljima i drugima.
Ovaj dio RF web stranice je osmišljen kao nekakva vrsta bloga s tematikom Opterećenja. Kako su do sada sva razmišljanja, pitanja i najave bile razbacane po web-u od sada će se sve one skupljati jednom mjestu - dakle ovdje.
Ovo će biti mjesto za sva moja razmišljanja o trenutnom i budućem razvoju na Opterećenjima, mogućim problemima i rješenjima, obavijestima te povremeno i neke druge informacije malo šireg karaktera - uglavnom sve vezano uz programski paket Opterecenja.

Kako biste lakše mogli pratili ove tekstove predlažem opciju praćenja RSS feed-a. Trenutno je navedena mogućnost još na ispitivanju, ali odabirom opcije 'Pretplatite se na postove' koja se nalazi pri vrhu glavne stranice, aktivirate praćenje putem RSS-a. Odabirom RSS feed u kombinaciji sa Firefox browser-om i iGoogle početnom stranicom znatno olakšava pregled novosti.
Ili jednostavno stavite ovu stranicu u bookmark (favorites) i sjetite se navratiti s vremena na vrijeme da provjerite ima li novosti.

Što se tiče korisničkih komentara, kojih ne sumnjam da će biti, oni će morati malo pričekati jer trenutno sa ovakvim postavkama stranice to nije omogućeno. Nadam se da će s vremenom i to profunkcionirati. Do tada možete koristiti moj mail sa kontakt stranice, a ja ću ako želite uz Vaše odobrenje postaviti post ovdje (preporučam ako je tema tehničke naravi tako da svi korisnici imaju koristi od navedene rasprave). Eventualno za kratke opaske možete koristiti stranicu Komentari.

er-ef.net About Me News Comments Downloads
Copyright © www.er-ef.net