er-ef.net

Comments

This is the place to thank me, to motivate me or to ask a question about a project by leaving a comment.
Hier kann man sich bei mir zu Bedanken, mich mit den Kommentaren motivieren oder mir fragen zu einem Projekt hinterlassen.
Ovdje mi možete zahvaliti, motivirati me ili postaviti pitanje o projektu ostavljajući komentar.

Comments & answers (english / deutsch / hrvatski)

Karmen

Pozdrav
nisam vidjela da postoji opcija jedna strana otvorena.
Inace, svaka cast na inicijativi, vremenu!!
...kako unijeti podatke kada imamo jednu stranu otvorenu? Kao npr što ja imam cijelu jednu uzd stranu otvorenu

Pozdrav
Opterećenja ne podržavaju izračun (jednostrano) otvorenog tipa objekta.
Objekt je 'promjenjiv' jedino preko tipa krova: ravni, jednostrešni, dvostrešni. Sve ostale plohe (osim prepusta krovne plohe) su zatvorene.

Oliver

Postovani
Dali moze prilikom izrade neke sledece verzije da se omoguci proracun vjetra na visekatnice...
Koja je razlika u odnosu na današnju aplikaciju Opterećenja?
Zelim postaviti jos dva pitanja
1.dovoljno je zadati visinu zida i aplikacija opterećenja će ispravno izračunati sve razliičite sile vjetra na vertikalnu plohu sa pripadnim duljinama (visinama). kako nanosite visine 12m,pa 6m,pa 12m-ovo treba naneti kako bi program raspredelio opterecenja vjetra na plohu sa pripadnim duljinama(visinama)
2.koji se proracun sprovodi za opterecenja po visinama(pripadajuce povrsine)-kako se dobijaju opterecenja w1=0.93kn/m2,w2=1.02 kn/m2,w3=1.13 kn/m2-dali mozete pokazati na vasem primeru,kako je to dobiveno.
hvala puno na pomoci i svaka vam castza program,koji predstavlja veliko olaksanje u analizi opterecenja po ec2 standardu
Pozdrav

Poštovani
U trenutnoj verziji 3.3.0.3 u odnosu na 3.3.0.2 je ispravljeno nekoliko manjih grešaka.
1. U aplikaciju Opterećenja je dovoljno unijeti ukupnu visinu vertikalne plohe (zida). U ovom primjeru h=30m. Aplikacija Opterećenja će sama raspodjeliti navedenu visinu na pripadajuće djelove sukladno normi, u ovom slučaju trodjelno no moglo je biti i manje ili više djelova, svaki sa svojom silom na nekoj visini. Sve će se izračunati automatski.
2. Sila 0.93 kN/m1 predstavlja silu koja djeluje na prvih 12m visine po jednom metru duljine objekta > kN/m1. Objekti koji su h>2b imaju donju površinu (to je u ovom primjeru prvih 12m), zatim gronju porvšinu (ovdje 12m) i srednji dio razdjeljen u nekoliko djelova ovisno o preostaloj visini (ovdje jednodjelno od 6m)
Izračun se vrši po HRN EN 1991-2-2 par 10.2.2 gdje se možete pogledati sve prostale detalje
Pozdrav

Petar

Poštovani
u verziji 3.1.7.0, koeficijent oblika ni se ne mijenja mijenjanjem nagiba iznad 30°. Predpostavljam da je je to posljedica implementacije tocke 5.3.3 stavak 2 norme HRN EN 1991-1-3:2012, na sto je paznju skrenuo kolega Hrvoje. Međutim sada se ne mogu korektno analizirati opterecenja snijegom za krovne plohe bez snjegobrana. Možda ne bi bilo loše omogućiti uključenje i isključenje snjegobrana kako bi se aktivirao izračun koeficijenata oblika, ako ne već vratiti prijašnje stanje gdje su se koeficijenti ni uvijek primjenjivali. Ovde cu se takoder priključiti pohvalama i zahvalama , program je zaista odličan. Pozdrav!

Potrebna korekcija aplikacije implementirana u verziji 3.2.0.0

Hrvoje

Postovani
Kao prvo zelim pohvaliti Vas trud i entuzijazam u izradi programa "opterecenja". Veoma mi je koristan pogotovo za opterecenja vjetrom i snijegom. Pri koristenju programa uocio sam jednu stvar pa vas molim za komentar. Pri opterecenju snijegom, koeficijent oblika se uzima prema tablici 5.2 norme HRN EN 1991-1-3:2012 i to je u redu. Jedino sto u tocki 5.3.3 stavak 2 norme je navedeno da se ti koeficijenti koriste ukoliko nije sprijeceno klizanje snijega sa krova. U protivnom ukoliko postoje snjegobrani, koeficijent oblika ne bi trebao biti manji od 0,8.
Koristenjem programa vidim (za nagib krova npr 45) vidim da bez obzira sto su ukljuceni snjegobrani program uzima vrijednost koeficijenta 0,4.
Molim Vas za komentar.
Srdacan pozdrav

Poštovani
Zahvaljujem vam se na korištenju aplikacije Opterećenja i na poslanom komentaru ...Daljnji dijalog skraćen...
Potrebna korekcija aplikacije implementirana u verziji 3.1.7.0

HB

Poštovani.
Prije svega zahvaljujem Vam što ste uložili toliko svoga vremena, truda, znanja u razvoj "opterećenja" kojim ste znatno olakšali analizu djelovanja nama konstrukterima prije svega djelovanje vjetra, koje je novim propisima postalo izuzetno složeno.

Imam samo jedno pitanje, odnosno molim Vas za pojašnjenje. Vidim da se programom i dalje računa Calt i uzima u proračun nadmorska visina objekta za izračun sile od vjetra. Nije li Zadnjom normom (EN 1991-1-4:2012) to izbačeno, odnosno osnovna brzina vjetra se računa po formuli Vb = Cdir×Cseason×Vb,0. Griješim li ili je koeficijent kojim se u obzir uzima nadmorska visina izbačen iz formule.
Molim Vas za komentar
Srdačan pozdrav.

Poštovani
Hvala na pohvali. Nadam se da će vam Opterećenja i dalje služiti u radu…
U pravu ste što se tiče izbacivanja tog faktora. Isti je nacionalnim dodatkom 2012 izbačen u potpunosti.

Opterećenja od verzije v.3.1.5.0 imaju navedenu problematiku riješenu u potpunosti.
Dakle koeficijent nadmorske visine se više ne uzima prilikom izračuna djelovanja vjetra, a kod snijega je i dalje ostao faktor utjecaja nadmorske visine – sukladno NAD 2012.

Povijest razvoja Opterećenja možete vidjeti na web stranici ili u aplikaciji Opterećenja: Menu Pomoć-O Programu-Verzije

Vice

Poštovani, radio sam model dvostrešnog krova i primjetio sam da do nagiba od 15 stupnjeva softver karakteristično opterećenje snijegom množi sa koeficijentom 0,8, ali nakon 15 stupnjeva taj koeficijent se povećava i to samo za jednu strehu. Pokušao sam tražiti u normama objašnjenje toga, no nisam imao sreće. Bio bih Vam zahvalan ako biste mi to pojasnili. Također, radio sam isto krovište u softveru FRILO koji isto ima integriranu EC normu, a on nije povećavao koeficijent nakon 15 stupnjeva što me i dovelo do ove konfuzije. Lijep pozdrav...
-
Poštovani, zahvaljujem Vam na odgovoru, stvari su mi jasnije sada. Našao sam sliku o kojoj govorite u prednormi (4 kombinacije, koef. u1 i u2), međutim u normi EN 1991-1-3 ne stoji ta slika nego slika gdje se kombinira samo koef u1 i isti taj samo polovica te vrijednosti. Točnije, riječ je o slici 5.3., točka 5.3.3. Ako je negdje u normi prikazano drukčije, molim Vas da mi ukažete gdje ...

Pozdrav kolega Vice ...
Prvo da se zahvalim na iskazanom interesu za aplikaciju Opterećenja te poslanom komentaru.
A zatim da pokušam odgovoriti na vaša pitanje: Navedeno ste dobro primijetili. Opterećenja računaju djelovanje snijega i kroz tzv. Koeficijente oblika opterećenja snijegom 'u1', 'u2' i 'u3' (izgovor: ni). EN 1991-2-3, Točka 7, Tablica 7, itd… Tako postoje i četiri moguće kombinacije djelovanja snijega na dvostrešno krovište, te recimo dve kombinacije na jednostrešni. Sve kombinacije možete prikazati izmjenom odabranog 'S-Oblika' (dolje desno u Opterećenjima).
Uzmemo li dvostrešni krov radi vašeg primjera kombinacije su kako slijedi:
1. u2 | u1
2. 0,5u1 | -
3. u1 | u2
4. - | 0,5u1
Vrijednosti u1,2,3 se iščitavaju tablično tj. formulom i za nagibe <30° iznosi 0,8. Dok recimo u2 je 0,8 za <15°… itd. prema normi i još nekoliko vezanih parametara.
Sa Friedrich & Lochner programu sam dobro upoznat i jedno vrijeme čak i puno s njim radio no trenutno ga nemam pa mi nije poznato kako on računa i po kojem NAD možda on to dodatno računa. Kako je utjecaj geometrije krova sastavni dio EN norme, to bi trebalo biti uzeto u obzir, a ne zanemarito...
-
Napomena daljenjeg dijaloga: Novi nacionalni dokument (NAD) iz 2012 je izmjenio navedeno. Moj odgovor se bazirao na starijem NAD-u.

Siniša

Poštovani kolega,
Mislim da radite sjajnu stvar stavljajući na raspolaganje softver OPTEREĆENJA. Interesuje me da li je moguće da se slobodno unesu vrednosti za Sk i v,ref,0 i da se ide dalje u proračun opterećenje snega i vetra?

Pozdrav
Za sada nisam planirao takvu mogućnost. Zašto mislite da bi ista bila potrebna?
Da ukratko objasnim zašto do sada to nije implementirano: Takva mogućnost je isključena iz razloga da studenti građ. fakulteta ne počnu koristiti Opterećenja kao 100% Copy/Paste već isključivo samo kao podlogu. Njihovi profesori im zadaju te dvije vrijednosti kao neke imaginarne brojeve koje se ne nalaze na karti te su na taj način 'prisiljeni' pješke proći izračun, eventualno uz pomoć programa Opterećenja…

Nino

Pozdrav.
Trebao bih Vasu pomoc oko pokretanja programa... Hvala unaprijed
-
Ispricavam se sto gnjavim kad kliknem na ikonu kaze da moram instalirat. Net Framework...
-
Hvala na detaljnom opisu,to sve sam uradio ikona je na desktopu ali mi trazi neki program koji nemam da mogu otvorit...

Pozdrav
Dakle, o kojem programu se radi?
Koja verzija?
Nemozete instalaciju pokrenuti? Ili sama aplikacija ne radi?
Windowsi koji?
Da li ste eventualno ulogirani kao limitirani korsnik (najcesce u velikim firmama)?
-
Dakle, sa download stranice se skine zip datoteka. Dvoklikom na istu otvara se zipana datoteka unutar koje se nalazi instalacijska datoteka. Dvoklikom na instalacijsku datoteku pokrece se setup (instalacija) i samo se prate uputstva ( uglavnom se stisce 'dalje' i na jednom djelu se mora odabrati da se prihvacaju licencni uvijeti besplatnog softwera sto ce onda omoguciti gumb dalje) ...
Nadam se da je pomoglo?
-
Datoteka je zipana (komprimirana) da bi joj se smanjila velicina zbog smjestaja na internetu. Zipana datoteka se moze otvoriti u windows 7 ili novijem bez ikakvih dodatnih programcica. No ako ipak imate neki stariji windows onda treba imati i dodatni programcic imenom WinZip.

Domagoj

Poštovani, postoji li mogućnost unjeti opterećenje vjetrom kada je negativan nagib krova kao na prikazu na slici (...).
LP

Pozdrav
Nažalost ne.
Takvi, specifični slučajevi krovišta, nisu podržani programom Opterećenja jer su iznimno rijetki i kao takvi ne spadaju u nekakva standardna djelovanja vjetra česte pojave u praksi…
Svakako preporučam ručni izračun.

Robert

Poštovani,
Koristim Vaš program i moram reći da je stvarno odličan. Inače računam sva opterećenja na ruke, ali mi je trenutno nešto hitno pa sam probao preko programa, sada mi se postavlja jedno pitanje koje mi nije najjasnije u ovom programu. Dali program računa opterećenje vjetrom samo za slučaj kada je konstrukcija zatvorena? Radi se o sljedećem, hala od čelične konstrukcije sa dvostrešnim krovištem dimenzija 23 × 100, visina do strehe je 6 m i nagib krova 5 stupnjeva. 122 m.n.m. vjetar 22 m/s i snijeg za zagreb. Dali mogu dobiti rezultate za slučaj pritiska kada su vrata otvorena, imam vrata 800/450 cm pa mi je tu pritisak iznutra bitan zbog odizanja. Pitam jer sam proveo na ruke proračun i nisu mi rezultati jednaki?
Unaprijed zahvaljujem

Poštovani
Hvala na korištenju aplikacije Opterećenja i poslanom komentaru.
Što se tiče izračuna vjetra u ovisnosti o zatvorenosti objekta isto se kontrolira sa jednom od tri mogućnosti koje možete pronaći u dodatnom dijalogu za unos vjetra W: Cpi - Koeficijent unutarnjeg tlaka.
Postavite li se mišem iznad jednog od ta tri 'kružića' pojaviti ce vam se kratki opis svakoga ponaosob kako slijedi:
- opcija 1 gdje su koeficijenti unutarnjeg tlaka +0.8 i -0.5 najnepovoljniji slučaj djelovanja vjetrom - zatvorene građevine s unutarnjim pregradama
- opcija 2: jednoliko raspoređeni otvori na objektu pravokutnog oblika
- opcija 3: otvore nije moguće precizno odrediti
Međuvrijednosti (bolje rečeno korisničke vrijednosti unutarnjeg pritiskujućeg i sisajućeg tlaka) nije moguće zadati u sadašnjoj verziji Opterećenja. Eventualno ako bi se pokazao neki značajniji interes korisnika mogao bi vidjeti kako to ugraditi u neka buduća Opterećenja…
Vaš primjer bi globalno mogao pripasti opciji 3. No ako vam je bitan precizni izračun veličine otvora i pripadajućeg sisajućeg/pritiskujućeg djelovanja vjetra tada vam Opterećenja ne mogu pomoći jer u njima nje moguće definirati točnu veličinu otvora. Moguća je samo aproksimacija putem grafikon iz EN-1991 (*u prilogu).
Opterećenja su više orijentirana baznim građevinama i kao podloga statičaru, no kao sto već i radite, za specifične i precizne izračune, ručni proračun je najbolja i jedina opcija jer je on prilagođen konkretnom slučaju što ja nikako ne bi mogao savladati programski (previše mogućih opcija u praksi).
Bez obzira na navedeno, odabirom treće ili druge opcije rezultat ne bi smio znatnije odstupati od vašeg ručnog rezultata. Nadalje, gledajući na moguće razlike, Opterećenja trenutno računaju po normi i kartama EN-1991 iz 2008 godine. Novija norma (nedavno izasla 2012/2013, hr) nije nažalost još ubačena u Opterećenja jer još uvijek nisam došao u posjed iste...

mirko

Željko, možeš li me uputiti gdje se mogu naći te nove karte snijega i vjetra? Narudžba na hzn? U kojem formatu se kupuju norme?

Pozdrav Mirko
(detalji poslani na E-Mail)
...Nove norme (2012) još nisu ugrađene u Opterećenja jer na žalost još nisam stigao izvršiti detaljan uvid u iste. Znam da su velike i kompletno na hrvatskom sa potpuno novim kartama no vremena imam jako malo. Možda i dođem u posjed karata ili sličnoga pa uspijem promptno to ubaciti u Opterećenja no do tada je to na čekanju…

miro

Poštovani Željko,
sve pohvale za uloženi trud na ovom korisnom alatu koji je, sada s grafičkim shemama u analizi opterećenja, postao još bolji.
Pozdrav !

Pozdrav Miro
Hvala ti na podršci!

danijel

Usvojeni su eurokodovi službeno zajedno sa nacionalnim dodacima (nove karte za vjetar i snijeg te još neke promjene u proračunu).
Da li se sprema nova verzija programa koja će imati uključene te promjene?

Pozdrav Danijele
Drago mi je da se opet javljaš sa novim prijedlogom poboljšanja aplikacije Opterećenja.

Svakako da će najnovija revizija EN 1991 sa NAD-om biti u potpunosti uključena u Opterećenja čim dobijem uvid u istu. Brzina ugradnje navedenog u Opterećenja ponajprije ovisi o dobivanju uvida u navedenu Normu i NAD, potrebnom zahvatu u programskom i grafičkom dijelu aplikacije te o mom slobodnom vremenu.
Svakako uzmi u obzir da su Opterećenja besplatna svim korisnicima i da nemaju nikakvu financijsku potporu od neke treće strane osim moje malenkosti pa navedene stvari nekad malo duže znaju trajati nego kod komercijalnih programa (no ne i uvijek).

Trenutna aktivnost na aplikaciji Opterećenja se svodi na omogućavanje direktnog prikaza grafičkih shema u analizi opterećenja te njihovog ispisa na papir odnosno spremanja u Word prepoznatljivi format. Moram naglasiti da je to ujedno i jedna od najtraženijih mogućnosti od strane korisnika prema glasovima sa stranice Prijedlozi za Opterećenja i ovako sa strane.

Sa izradom sam već debelo krenuo i osnovna baza je uglavnom isprogramirana. Izmjena ima puno te se čak odnose i na izmjene koje mi sežu u samu srž programskog koda što za sobom vuče značajne dizajnerske izmjene...
Planiram izbaciti prvu testnu privatnu verziju za oko mjesec dana, te 'public' verziju za još narednih tjedan-dva ovisno o nađenim problemima koje mi test-korisnici jave...

Martina

Bok!
Da li je itko možda proučio nove (valjda konačne??) hrvatske norme za djelovanja od kraja 2012e godine? točnije HRN EN 199-1-4:2012 za vjetar.. Konkretno nas muči određivanje roughness factora (koef. hrapavosti).
Prema eurokodu su referentne visine ovisno o kategoriji terena jedne, prem hrv. prednormi su bile druge!
Ako itko zna odgovor da li se prihvatio eurokod (budući u nacionalnom dodatku nema ništa o tom) ili su ipak izmjenjeni podaci?

Unaprijed hvala puuunoooo! poz

Bok Martina
Ne, nažalost još nisam našao vremena proučiti iste no zahvaljujem na informaciji. Moram priznati da mi je ovo prvi glas o nadolazećim izmjenama. Izuzetno sam zahvalan na pravovremenoj informaciji te sam već u proučavanju istih…
Nakon prvog letimičnog pogleda mogu reći da su navedene norme još uvijek u statusu "nacrta normi", što znači da se ipak do daljnjeg nastavljaju koristiti postojeće norme iz čini mi se 2009 godine. No izmijenjene norme svakako dolaze…

Nadalje, program Opterećenja uspješno računa 'Ffr' - silu trenja uzduž krovne i zidne plohe prema trenutno važećoj normi
- Ako si na to mislila pod koef. hrapavosti? Ili možda misliš na neku drugu vrijednost?

Onoga trenutka kada ove izmjene postanu aktualne, izvršiti ću i eventualno potrebne korekcije u Opterećenjima kako bi bila 'up to date' te kako bi i dalje svi korisnici Opterećenja dobivali vjerodostojne rezultate. Do tada, silu trenja možeš i sama izračunavati programom Opterećenja na sljedeći način:
Učitaj recimo jedan tipski primjer po EN normi: Menu pomoć - Primjeri - EN Kuća
Vizualni prikaz rezultata: Menu Prikaz - Plohe vjetra - odaberite južnu ili sjevernu orijentaciju udara vjetra
Prikaz za ispis: Menu Prikaz - Analiza opterećenja - potražite dio o Sili trenja - Ffr (točka 2.2)

Sanja Mulc

Ja se ne razumijem u te programe, ali me zanima koje je opterećenje snijega na krovu za Gorski kotar, nagib krova 45.
Neki kažu da je na 1m2 ako je na krovu 0,5m snijega 500kg/m2. Je li to moguće?

Pozdrav Sanja
Kratki odgovor bi bio i da i ne. Oboje može biti točno no i ne mora jer nije sve u nagibu krova! Ovo će biti malo teže odgovoriti no da probam:
Otvorite program Opterećenja.
Zatim odite u menu Pomoć-Primjer-EN Kuća i stisnite ga.
Zatim desno u programu markirajte oznaku S da se prikaže isključivo djelovanje snijegom na odabranu kuću.
Upišite pod H=696 metara nadmorske visine (Delnice).
Upišite pod nagib 45° i 45°.
Kliknite znak + pokraj S rezultata dolje i kliknite kartu negdje u okolicu grada Delnice – to će namjestiti sve postavke snijega na područje B i grad Delnice (vidi prilog u E-mailu).

Na tom primjeru se jasno vidi da snijeg djeluje vertikalno na krovnu plohu (ne okomito na nju!) no ipak ovisi i o nagibu krova! U vašem slučaju intenzitet snijega je 2,04kN/m2 (204kg/m2), što bi extremno pojednostavljeno mogli reći ovako: Ako se uzme prosječna težina snijega 3,00kN/m3 (300kg/m3) – tada vi imate oko 0,7m debljine snijega horizontalno gledano – ali ovo je potpuno pojednostavljeno rečeno i treba se uzeti samo kao podloga za razgovor, a ne za daljnju analizu opterećenja!

Hunter

Many thanks for the Doc2docx!
It is simply ideal!
Don't plan to make XLS to XLSB and PPT to PPTX converters?

Thanks! I really appreciate it.
I'm sorry to say, but for now I have no plans to make another converter in near future.

Boris

Poštovani g. Željko imam problema (dali se uopće može) sa skidanjem Opterećenja.
pozdrav

Poštovani Nažalost iz nekog razloga komentar nije kompletno učitan na web stranici. Možete li ponovno pojasniti pitanje putem mog E-maila

oliverv

Puno pohvala na ulozenom trudu.
Interesira me dali mogu dobiti informacije od Vas za dalje usavrsavanje programa, Kada one budu ugradzene. Program koji ce biti od velike koristi svim onima koje se bave statikom.
Pozdrav i puno uspeha ubuduce

Pozdrav Oliver Hvala na pohvali i željama…
Probati ću vas obavijestiti mailom, ali predlažem opciju automatskog obavještavanja o novoj verziji koja je već dosta dugo uključena u Opterećenja (menu Alati-Postavke). Uglavnom ta opcija će povremeno kod pokretanja programa provjeriti postoji li novija verzija na internetu. Ukoliko nađe noviju verziju obavijestiti će vas porukom i ponuditi vam da vas odvede na Internet stranicu gdje se nalazi link za preuzimanje te verzije kao i popis svih novosti…

Damir

Poštovani Željko,
Kao prvo, sve pohvale na programu i puno uspjeha u daljnjem radu!
Molio bih malo pojašnjenje u vezi analize djelovanja vjetra: Na koji način se opterećenje vjetrom mijenja s nadmorskom visinom? Dakle, prema kojem izrazu, jer to ne uspijevam naći u normi.
Također, odmah i prijedlog: Ako planirate ugraditi nekakav detaljniji "Help" file u program, onda bi bilo dobro da za proračun svakog djelovanja navedete barem stavku(čalnak) iz norme.
Hvala! Damir

Pozdrav Damire
Hvala ti na pohvalama...

Veza između djelovanja vjetra i nadmorske visine se može vidjeti iz mog posta na opterecenja-pomoc-en-1991.html
Sada i ja vidim da ga je dosta teško pronaći pa ću ga nekako ovih dana povezati sa pomoći programa Opterecenja koja se već nalazi na webu (linkom ili slično). Ono što tebe trenutno zanima ti se nalazi u formuli vRef = cDir × cTem × cAlt × vRef0 - obrati pažnju na faktor cAlt.

Što se tiče pomoći u programu - ona je kompletna postavljena na moj web i možeš joj pristupiti sa stranice, ali i pritiskom na tipku F1 dok stojiš na tebi nepoznatom polju u Opterećenjima. Npr: u gornjem primjeru kada bi se nalazio u polju W i pritisnuo tipku F1 automatski bi ti se otvorila stranica sa pomoći za to polje: www.er-ef.net/opterecenja-pomoc-en-1991.html

Nadam se da sam barem malo pomogao, a što se tiče napomene za pomoć - svakako je uvažavam i znam da trebam malo više poraditi na detaljnijoj i jednostavnijom pomoći. Bit će s vremenom. :)

Test

test :) nice kometari forms

Edit: sss, im sorry for it....

No problem 'Test'.
I hope you have done your testing while I find this place for helping and not for testing. If you need any help concerning my programs or something else (like this Form maybe), please post your question and I will gladly answer it here. That way we can all benefit from this discussion.
Thanks for understanding. And yes, english will be ok :) :)

lovre

Pozdrav, može li jedno pitanje?
Pokušala sam riješiti jedan krov za opt. vjetrom, ali mi ni uz upute i primjer nije jasno zašto mi numerička polja Ffr i Qref ne rade (tj. ne mogu nista upisati u njih. Naravno, upisujem s numeričkog dijela tipkovnice)

lovre, možete li mi poslati taj krov iz Opterećenja na mail: menu: Program – Spremi kao > snimite pod nekim imenom i pošaljite kao attachment

Edit: Ups, sad sam tek 'pročitao' koja polja se ne daju upisati ;) Polje 'Ffr' i 'Qref' kod vjetra su polja za prikaz rezultata što znači da se u ta polja ne može upisivati. Da bi se 'Ffr' i 'Qref' rezultati mogli prikazati minimalno se moraju popuniti sljedeće stvari: građevina-osnovno, građevina-strehe, građevina-nagib, W-detalji svi (gumb pokraj W polja i unutar njega svi detalji)...

pomenovo

Svaka cast na trudu, dosta zanimljivi i korisni alati.zdravo Ja sam zapoceo temu oko proracuna vetra na sve tipove objekta, i drago mi je sto vidim da je ta tema jos aktuelna. Sve pohvale avtoru programa, samo interesuje me dali u bliskoj buducnosti ovaj program bi mogao racunati dejstvo vetra po eurocodu?
Hvala vam unapred!!

Pozdrav pomenovo
Opterećenja već računa djelovanje vjetra po eurocodu i to po normi HRN ENV 1991, a planira se uskoro i po HRN EN 1991.

Lovre

Ima li šanse da program računa opterećenja vjetrom za višestrešne krovove u nekoj budućoj verziji?

Edit: Pardon, opterećenje snijegom za višestrešni krov je bilo pitanje...

Pozdrav Lovre
Predlažem ti da taj prijedlog staviš na stranicu Prijedlozi, zatim glasaj, a s vremenom ako bude interesa bit će i višestrešnih krovova...

Nino

Još dva pojašnjenja:
Pod 4. npr. Bramac crijep=utoreni crijep od betona, Bramac crijep biber=ravni crijep od betona, valovitka=valovite ploče od vlaknocementa (tako piše na stranicama proizvođača), termopanel=limeni paneli s topl. izolacijom (min. vuna/PU pjena)...
Pod 10. Smještaj građevine prema područjima djelovanja snijega i vjetra se ne zapamti kad se promijeni tip krova.

Pozdrav Nino
.: 4. Razumijem sada kako ste ovo zamislili. Ideja nije loša, ali prvo moram naći zamjenski naziv za sve materijale (što vidim po danom primjeru da ne bi trebalo biti problema)
.: 10. Uzmimo primjer iz Pomoć-Primjeri-EN – Hala 2: To je dvostrešan oblik krova. Ako ga promijenim u ravni krov, automatski mi briše nagibe (lijevo i desno), ali zadržava sve ostalo (stalno, snijeg i vjetar). Dakle do tu je ok. E sada ako stavim oblik krova na jednostrešni tada snijeg i vjetar postaje crveno ali samo to ukupno polje snijega i vjetra dok detalji S i W su i dalje isti ostali – netaknuti. To je zato jer za potpuni izračun S i W sada nedostaje informacija o nagibu. Unesem li nagib tada se sve opet normalno računa i nema crvenih polja. Dakle, koliko ja vidim promjenom oblika krova ne diraju se S ili W detalji osim njihovog finalnog izračuna koji ovisi o nagibu krova. Odmah nakon unosa nagiba, automatski se provodi finalni izračuna za S i W. Nadam se da sam uspješno razjasnio ovu 'grešku'?

Nino

Nekoliko komentara (nadam se da će pomoći):
1. Zašto se ne može maksimizirati glavni prozor preko cijelog zaslona?
2. Umjesto objašnjenja što se upisuje u pojedini textbox u statusnoj traci lakše je uočiti tooltip pomoć ili još bolje u labelu dati dulji opis onoga što se treba upisati u textbox,
3. Trebalo bi napisati prema kojoj priznatoj HRN normi/pravilniku se radi analiza,
4. U izboru vrste pokrova koristiti generičke nazive umjesto trgovačikih (osim ako od trgovaca dobivate nekakvu proviziju;),
5. Umjesto 'tip krova' točnije bi bilo 'oblik krova' ili nešto slično,
6. Umjesto 'lijevo', 'desno', 'sjever', 'jug' dati neutralne oznake npr. A, B, ... ili 1, 2, ... jer stvarni položaj zgrade u odnosu na strane svijeta može zbunjivati u konkretnom slučaju,
7. Umjesto riječi 'objekt' koristiti riječ građevina ili još točnije zgrada ako je riječ o zgradi,
8. Iz analize djelovanja izbaciti vlastitu težinu konstrukcije jer to nije tema programa. Isto i sa shemama djelovanja i načinom djelovanja. Ako ih ne dajete programom onda ne bi trebalo ništa pisati o tome,
9. Pokrov je stalno opterećenje, a ne korisno,
10. Kada se promijeni 'tip krova' program ne zapamti smještaj građevine,
11. Legenda u analizi opterećenja ima premala slova,
12. Kod kombinacija djelovanja s više promjenjivih djelovanja ne vodi se računa o koeficijentima kombinacije,
13. Zaštita privatnosti? Koje podatke program šalje preko interneta i kakav utjecaj na to ima korisnik? Lijep pozdrav

Nino, hvala na komentarima.
Upravo ovakvi komentari potiču razvoj Opterećenja u pravom smjeru i puno pomažu zato još jednom hvala pa da krenem redom:
.:1. Ovo pitanje sam već i prije dobivao i tada sam govorio: '…Kod izrade Opterecenja cilj mi je bio napraviti program koji može brzo pokazati rezultate, ali i da su ti rezultati vidljivi non-stop na ekranu i to u modu iznad svih ostalih programa (kvačica 'Na vrhu'). Dakle, radim u nekom programu za statiku koji mi je otvoren 'full-screen', a istovremeno su mi Opterecenja otvorena sa ulaznim podacima u modu 'Na vrhu' ('always on top')…' Danas se nekako već i ja pitam da bi to možda bilo dobro za program… Predlažem da stavite taj prijedlog na stranicu Prijedlozi pa da vidimo koliko to glasova može skupiti od korisnika tj. koliko je ta mogućnost korisnicima bitna. Najbitniji prijedlozi se svakako ugrađuju u program…
.: 2. Ovo je suprotno od onoga što mi ostali korisnici govore. Da objasnim: ToolTip kao npr. polje snijeg kod HRN norme radi normalno s time da se mora obaveznom mišem biti iznad tog polja. Ovako kako je sad može se vidjeti quick-help i ako se radi samo sa tipkovnicom (što je nemjerljivo brži način unosa podataka u odnosu na kombinaciju miš+tipkovnica). Stavite i ovo na listu Prijedloga pa ćemo vidjeti…
.: 3. Za sada radi po HRN ENV 1991:2005 jer je to ono što imam i što je potpuno do zadnje karte. Da bi program u potpunosti bio prebačen na HRN EN 1991:2008 potrebna mi je prvenstveno ta norma koja nije besplatna pa zatim i svi njeni aneksi, karte i dr. Tu se vraćamo na priču o besplatnom programu razvijanom u moje slobodno vrijeme sa mogućnostima koje su mi na raspolaganju… Dakle, opcija računanja Opterećenja strogo po EN 1991 će sigurno biti uključena u program i od toga ne odustajem, ali će morati malo pričekati…
.: 4. Ne, nažalost ne dobivam nikakvu proviziju. Kako mi nitko ne financira program tako se i on razvija u slobodno vrijeme, ako i kada ga nađem, ali trudim se… Što se tiče generičkih naziva: nazivi koje sam stavio su tu jer su nadaleko poznati, ali kada bi znao generičke nazive svih navedenih pa i više zasigurno bi ih ugradio…
.: 5. Slažem se. Oblik krova ili slično je prikladnije. Bit će ugrađeno u Opterećenja.
.: 6. Slažem se i s time samo moram prvo vidjeti kako to najbolje riješiti. Biti će ugrađeno u Opterećenja.
.: 7. Da, u pravu ste. Mislim da riječ 'građevina' bolje opisuje navedeno od riječi 'Objekt'. Biti će ugrađeno u Opterećenja.
.: 8. S ovime se djelomično slažem. To je tu stavljeno više kao podsjetnik da se to napravi nego kao višak. Recimo vlastita težina: Danas svi statički programi unutar sebe računaju vlastitu težinu elemenata, ali također to treba i negdje pismeno konstatirati. Zato je to ovdje napisano pa se statičar više ne mora zamarati s time da to negdje navodi. Što se tiče naslova shema opterećenja tu se slažem – nema razloga da ostane u Opterećenjima pa ću ih maknuti.
.: 9. Da. Biti će izmijenjeno.
.: 10. Kako mislite smještaj građevine? Možete li pojasniti malo ovo pitanje? Mislite li na nagibe, jer se jedino oni gube kod promjene oblika krovišta i to samo ako idete iz ravnijeg prema dvostrešnom?
.: 11. Hmmm, sad sam isprobao na malo lošijem ink jetu i stvarno je malo nečitljivo. Malo ću ta slova povećati u budućim Opterećenjima.
.: 12. Ona je više dana informativno i trebala bi se od strane statičara izmijeniti. Moje mišljenje je da ovako statičar ima barem neku početnu podlogu - lakše korigirati nego pisati od nule. Ako imate neki prijedlog kako mislite da bi to trebalo biti napisano slobodno recite? Može i živi primjer?
.: 13. Kao što piše u licenci kod instalacije Opterećenja program može slati samo ako mu to korisnik dozvoli i to u dva slučaja: kod automatske/ručne provjere za novom verzijom i kod slanja greške ako se desila. Kod provjere za novom verzijom se šalju samo osnovni podaci o programu na Internet kako bi se usporedilo što je novije tj. treba li nadogradnja i ako treba koja. Kod pojave greške se šalju malo detaljniji podaci o uzroku greške i programu koji su meni potrebni da bi mogao 'debugirati' program. Oba slučaja se mogu zaustaviti trajno. Automatsku provjeru korisnik može trajno isključiti u Alati-Postavke, a slanje greške korisnik može odabrati da ne pošalje no tada ja neću niti znati da ona postoji pa je tako neću moći niti popraviti…

Moram priznati da je ovo bilo i više nego korisno!
Hvala...

Darko

Instalirao sam NET Framework SP1 sa sva tri updatea. (Zapravo , već sam to imao instalirano, jer mi je kod instalacije javio da postoji stara verzija-ipak sam pregazio staru verziju). Međutim, ako pokrenem Setup Opterecenja….., javi se poruka: Error: The system cannot find the path specified. Probao sam s kompatibibilnostima programa za starije verzije ali nije išlo. Inače, Vaš program sam instalirao sam na kompjuteru kod kuće bez problema.
Svaka čast, program je za pohvalu..
Darko

Darko, poslao sam ti e-mail sa mogućim rješenjem problema.
Hvala na pohvalama...

Zinedine Zidane

Pohvale za jako koristan i jednostavan alat!
Jedna sugestija: možda da u program ubacite svojevrstan kalkulator koji bi računao kombinacije opterećenja? Na način da korisnik upisuje željena opterećanja i dobiva rezultate za različite kombinacije GSN i GSU uz dodatnu mogućnost da program automatski izlistava kombinacije na osnovu dobivenih opterećenja u analizi.
Pozdrav!

ZZ, stavi to na listu prijedloga za buduća Opterećenja (link na listu prijedloga se nalazi na lijevom menu-u neposredno uz pomoć i novosti).

damir

ne mogu instalirati program molim pomoć

Damire, poslao sam ti e-mail.

Edit: Problem je bio sljedeći: Opterećenja se nisu mogla instalirati jer na računalu nije bio instaliran .Net Framework 3.5 sp1.
Nakon instalacije .Net Framework-a Opterećenja su se mogla instalirati i koristiti bez problema...

Maja

Stvarno sam se iznenadila kada sam juče slučajno pronašla program i počela ga istraživati i evo već danas preuzela i najnoviju verziju.
Odlično za brzinsku provjeru nekih elemenata. Svaka čast na trudu kroz korištenje bit će komentara i s moje strane nadam se korisnih za nadogradnju.
Poz iz Rijeke

Hvala na podršci :)
Kao i uvijek do sada, svaki prijedlog ili kritika je dobrodošla i detaljno proučena s moje strane. Većina njih je već našla svoje mjesto u Opterećenjima pa će tako biti i s Vašim komentarima kada stignu...

Srećko

Program je jako zgodan, ali: Norma HRN ENV 1991 (privremena norma) je bačena van snage nakon usvajanja norme HRN EN 1991:2008 en koja ja sada važeća norma u Hrvatskoj.
Program bi trebalo prilagoditi važećoj normi.

Hvala.
Već s par prošlih verzija sam počeo OptereĆenja prebacivati na EN normu. Još mi par stvari nedostaje, ali cilj je svakako da se u potpunosti prebaci sa ENV na EN.

Almir

Svaka cast na trudu, dosta zanimljivi i korisni alati.
Pozz

Hvala :)

Bahtir

Program je za svaku pohvalu.
Imao bi jedan prijedlog i to: Ukoliko je moguće da se omogući štampanje grafičkih priloga, mislim da bi bilo jako korisno.
Pozz, Bahtir

Hvala.
Planirano je za nekoj buduću verziju. Trenutno su na redu neke korekcije unutar postojećeg sistema pa tek onda dodavanje nekih novih mogućnosti. Tražena mogućnost ide zajedno sa prikazom grafike u meniju File-Analiza opterećenja (što već postoji na To-Do listi).
Zbog kompliciranosti izvedbe moglo bi potrajati i malo duže dok se ta mogućnost ne uvede u program, ali je svakako u planu.

Stipe

Sasvim sam slučajno naletio na program. Program je ono što meni treba. Također bi pohvalio na velikom trudu koji je uložen u vezi help datoteke!
Poz, Stipe iz Đakova!

Hvala na korištenju programa i danim pohvalama.
Navrati tu i tamo jer će uskoro i nova verzija sa 'undo' mogućnošću. Puno pozdrava...

er-ef.net About Me News Comments Downloads
Copyright © www.er-ef.net